top of page
Foto van schrijverAnita Zeldenrust

klootzak

Wees geen klootzak. Dat wens ik u allen toe voor het nieuwe jaar. Het klinkt misschien wat grof op deze plek, maar het is de taal van mijn werk, mijn vakjargon zeg maar. Het is de uitspraak van een van de jongeren die onder ons dak verblijft. En ik geef het met liefde aan u door want het is wat mij betreft alvast de beste tip voor 2024.


Wie de cijfers van het RIVM in het laatste kwartaal van 2023 bekijkt wordt niet vrolijk van de mentale gesteldheid van onze jeugd. Die is weer terug op het niveau van direct na de pandemie, toen we die treurige cijfers allemaal heel verklaarbaar vonden. Maar nu? Wat is er aan de hand? Ik heb het niet wetenschappelijk onderzocht natuurlijk, maar mijn leefwereld in de directe nabijheid van zo’n tien tot vijftien van deze wezens laat wel wat patronen zien. En die stemmen mij - geheel tegen de tendens in - toch best hoopvol. Want jongeren zijn zinzoekers. Op zoek naar een goede reden om hun bed voor uit te komen en anders blijven ze liggen. Wij hebben in dat verband iets bijzonders zien gebeuren. Het liefst zou ik u nu een verhaal opdissen van een bekering van jongeren die het Licht zagen en nu met hart en ziel Jezus volgen, maar dat was het niet. Althans, het was wel een ommekeer, maar niet naar Jezus. Het was een bekering tot de Islam.

‘Je bent een liever mens geworden’, viel een van de huisgenoten op.

We maakten het in korte tijd twee keer mee. ‘De laatste keer dat jullie mij straalbezopen uit de stad moesten komen halen was ik er helemaal klaar mee. Ik wil dit leven zo niet meer. Het levert me alleen maar een heel slecht gevoel op’, zei een van die jongvolwassenen tegen mij. Seks, drank en drugs werden de deur uit gezet en maakten plaats voor een leven volgens de Koran.


Onder het gebutste harnas zat altijd al een prachtig mens. Wie wilde zoeken, kon het vinden. De structuur en het houvast van deze religie geven nu rust en geborgenheid. ‘Je bent een liever mens geworden’, viel een van de huisgenoten op. Nu is het allerminst mijn bedoeling een promopraatje voor de islam te houden, maar deze tendens in de mini-maatschappij van ons gezinshuis wordt landelijk herkend. En dat geeft te denken. Terwijl ik dit schrijf, wordt in de nieuwsberichten de schade opgemaakt van de nacht van Oud op Nieuw. Ik scrol er vluchtig doorheen. Eigenlijk hoef je niet eens te lezen om het al te weten: hulpverleners belaagd, vernielingen, vechtpartijen. Zinzoekers met hun bedwelmde zielen en beschadigde harnassen. Wat heeft de wereld Lucas 10 vers 27 nodig. Vrij vertaald: Houd vooral van God en wees gewoon geen klootzak.


Deze column is geschreven door Anita voor het



van 2 jan '24

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page